Onkológusnál

2013.09.10 21:13

Míg az ember életben van, addig van remény. És amíg remény van, addig eltökéltség is van.

Sherrilyn Kenyon

 

Ma találkoztunk újra az Onkológussal. Nagyon-nagyon sok új információt kaptunk. Igyekszem megosztani ezeket:

- szerinte ma már annyit fejlődött a rákkutatás, hogy nem csak azt tudják megmondani, hogy a rák milyen stádiumban van, hanem azt is, hogy hol, hogyan és milyen gyorsan terjed.

- tudják már, hogy a kemoterápia mire, milyen hatással van és lesz.

 

Ez a rák, amit én beszedtem egy érrendszeren keresztül is továbbterjedni képes fajta. Ez nem túl jó hír. Sajnos. Tehát ezért mindenképpen kell a kemo, meg kell állítani a fejlődésében azokat a ráksejteket, amik már elvándoroltak. Képes fejlődni az agyban, a csontban és a tüdőben. Az, hogy ott megjelenik, még nem jelenti, hogy azonnal rákká is fejlődik. De meg kell szüntetni őket.

Agresszívitását tekintve egy erős közepes, nem túl erőszakos, de nem gyenge fajta. Tehát erőszakos kemo kell ellene. Ez van.

A gond csak ott van, hogy ki kell találniuk, hogy az epekő mit okozhat a kemo alatt.

1. változat: nem foglalkoznak most az epekővel, hiszen kellően nagy /már 2 cm/ ezért nem tud hasi katasztrófát előidézni és már ezen a héten elindítják a kemot. /Már nagy ahhoz, hogy az epejáratot eltorlaszolja./ Viszont ennek a veszélye az, hogy ha a kemo alatt legyengítik az immunrendszert és mégis sürgősséggel meg kell műteni az epét, akkor kétséges a műtét utáni gyógyulás.

2. változat: először kiveszik az epekövet. Megvárjuk amíg felgyógyulok és akkor kezdődik a kemo. Ennek a veszélye pedig az, hogy  már így is 6 hónap eltelt azóta, hogy tudunk a rákról és még mindig nem kaptam kezelést. Félő, hogy továbbterjed és fejlődni is fog.

 

Tehát a mai onkológiai teamnak a vállán igen nagy a felelősség: el  kell dönteniük, melyik változat a jobb. Most a két szar közül a jobbik szart kell választaniuk.

Egy biztos: ők az orvosok, nekik kell javaslattal előállni. Én a magam részéről jobb szeretném először a kemot elindítani. Gyenge kifejezés az, hogy félek a továbbterjedéstől. Mondhatni, hogy pánikolok. Igen, ez a legjobb kifejezés: PÁNIKOLOK. 

 

Megkérdezetem, hogy van-e esély arra, hogy a másik mellben is van daganat. Válasz: ad abszurdum igen. Tehát ezt is ki kell deríteni. Ez egy újabb vizsgálat. 

Rákérdeztem, hogy mi lehet a chron miatt: akármi. Lehet belőle a kemo alatt hasi katasztrófa, de még az is lehet, hogy lehiggad. Ugyanis a Chron betegség egy autoimmun betegség, ahol az immunrendszer túltermeli magát. Amikor az immunrendszert legyengítik a kemoval, előfordulhat, hogy a Chron rendeződik. Na ez akár még jó is lehet!

 

Tehát holnap kell telefonálnom az Onkológusnak, aki elmondja, hogyan döntött a Team.

A Team-ben van sebész, belgyógyász, onkológus, orvosfizikus és ők együtt döntik el a kezelés menetét. 

Holnap megtudom, hogy a héten még indul a kemo, vagy jövő héten egyeztetünk a sebésszel epekő műtétre.