Ismét egy vizsgálat után

2013.06.06 17:59

Hát eljött a ma! Ismét van egy ma! De milyen MA? 

 

 

Köszönet és hála Dr. Szemes Lászlónak. Egy olyan orvos, aki végre MAGYARUL beszél velünk. Végre egy olyan orvos, aki úgy tudja elmagyarázni a dolgokat, hogy laikusként is megértettük. 

Elmesélem, hogy mit tanultunk ma Tőle:

1. Kell egy újabb műtét, mert az első műtét során nem sikerült a teljes olyan részt eltávolítani, amelyben daganatok vannak. Azt a részt, amelyben a "továbbterjedő" daganat volt, azt kivették, de a mikroszkópikus vizsgálat során a szövettani mintából kimutatták, hogy még maradtak benn olyan szövetek, amelyek "nem továbbterjedőek", vagyis  ahhoz, hogy továbbterjedjen több év kell. Ez jó hír! Tehát nem kell attól tartani, hogy elindult a daganatképződés és irány a hullaház!

2. Sajnos a nyirokcsomón végzett részletes szövettan pozitív lett, ezért valószínüleg el kell távolítani a hónaljban lévő nyirokmirigyeket, de az is lehet, hogy a sugárkezeléssel elégethetőek. Ez is jó hír, hiszen tudjuk, hogy vannak, tudjuk hogy mekkorák. A megszüntetés csak a kérdés.

3. Amit mindenképpen mindenki tartson szem előtt: Egy műtét nem műtét. Amit mi akkor az első műtét előtt nem tudtunk: a részleges eltávolító műtétnél az a rizikó, hogy ha a szövettan még talál rossz sejteket a mintában, akkor kell még egy műtét. Vagy akár még egy. És erre nem voltunk felkészülve. Amikor kiderült, hogy kell még egy műtét, azt hittük, hogy megzavarodunk! Miért, mi történt? Mit néztek el, vagy mit nem láttak? Ilyen és ehhez hasonló most már azt mondom, hogy "baromságok" jártak a fejünkben és senki nem mondott biztosat. Hétfőtől csütörtökig nagyon hosszú az idő! Sok mindent átgondol az ember és persze át is értékel! 

Úgy hogy akinél részleges műtétet végeznek, az arra gondoljon, hogy remélhetőleg a rátartások miatt teljesen sikerült kimetszeni az érintett területet, de ha nem, az sem katasztrófa! Majd a következővel korrigálják! A lényeg, hogy az első műtéttel távolítsák el teljesen a rosszindulatú daganatot!

4. Ha már úgy is műtét, akkor a már amúgy is zavaros epekő dolgot is megoldjuk. Egy altatással vállalta a két műtétet. 

 

Tehát:

 

Jövő héten csütörtökön lesz egy újabb műtét, melynek során: kiveszik az epevezetékes laparoszkopiával, kiveszik az emlőből a még kiveendő részt, illetve, ha az onkológus úgy dönt, akkor kiveszik a hónalji nyirokmirigyeket. Ez a legrosszabb forgatókönyv. De végre kezdjük látni az alagút végét.

Az is igaz, hogy előfordulhat, hogy amennyiben ezzel a műtéttel sem sikerül teljesen kivenni a "nem továbbterjedő" szövetes részt, akkor még egy műtét kell, akkor majd egyeztetünk az esetleges teljes eltávolításról. De a lehetőség meg van. Tehát eleve úgy kell készülni, hogy lehet. Lehet, de nem biztos. Majd a köv. szövettan megmondja.

 

Úgy hogy akárhonnan is nézzük, ez egy jó nap! Nekem egy csupa jó hír! 

 

Viszont még nem írtam arról, hogy mit is jelent az, ha valakinek a nyirokrendszerét megbontják. Mivel jár az, ha akár csak 1 darab nyirokmirigyet kivesznek. 

A nyirokrendszer önmagát visszaépíteni nem képes, ezért nagyon kell rá vigyázni. Az ápoló, aki erről mesélt azt mondta, hogy van olyan, akinek az emlőműtéte után 18 évvel lett nyirok katasztrófája és akkor borult össze az egész.

Ezért külön figyelmet kell fordítani a nyirokrendszerre:

-Max. 30 fokos vÍz használata /ez fájt a legjobban, mert nekem a tisztálkodás az min. 40 fokos vízben lehetséges! Fel is hívtam annak idején Krisztát és panaszkodtam, hogy buktuk a Wellness-t./

-Vigyázni arra, hogy ne vágjuk meg magunkat, mert nehezen gyógyul. Ezt egyébként tanúsíthatom, mert egész apró sebek teljesen szétnyílnak és több napba is beletelik, míg abbahagyja a vérzést. A gyógyulásról ne is beszéljünk.

-Napozás, szolárium, szauna törölve teljesen, örökre.

- Cipekedés törölve, max 1 kg. súlyt lehet vinni, de csak úgy, ha a másik oldal ugyanúgy terhelve van.

- Táska hordása a nem műtött oldalon.

- Vasalás a műtét után 6 hétig törölve

- Vért venni, vérnyomást mérni csak a nem műtött oldalon lehetséges.

 

Amit viszont kell: tornázni és tornáztatni azokat az izmokat, melyek a mellhez tartoznak. /Ezért pl. lehet teregetni és nyújtózkodni/. 

Először nem is vettem komolyan ezeket a dolgokat, de be kell lássam, hogy nem is olyan hülyeség. Tök meglepődtem, hogy egy kis horzsolás milyen vérzést okozott és milyen nehezen gyógyul. 

 

Remélem ma is mondtam olyant, amiből más okulhat. Sajnos én olyan típus vagyok, hogy nekimegyek a falnak, lepattanok, de mégegyszer nekiugrom. Ezért hát nem is tanulok más hibáiból! De hátha nem mindenki olyan kamikáze mint én vagyok!